Podrzuć czasem do kominka...
ministat liczniki.org
Blog > Komentarze do wpisu

SER ŻÓŁTY

1 kg sera białego (najlepszy półtłusty,ale i z chudego wychodzi)
1 i 1/2 litra mleka
2 jajka
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka przyprawy warzywnej (warzywko,vegeta,kucharek lub inna) albo 1/2 łyżeczki soli

Ser zmielić 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.Zagotować mleko w garnku z grubym dnem lub takim który nie przypala.Wrzucić na gotujące się mleko zmielony ser i gotowac na małym ogniu aż ser zrobi się taki jakby "gumowy",ciągnący.Wyłożyć cedzak czystą ściereczką,wylać ser i odstawić na około godzinę żeby odciekł.Kiedy ser odcieknie wrzucić do garnka i podgrzewać na małym ogniu,dodać jajka,sodę,przyprawę warzywną i miksować mikserem żeby się nie przypaliło i żeby zrobił sie jednolity i gładki.Przełożyć do plastikowego pojemnika (ja mam taki od lodów),wyrównać powierzchnię i pozostawic do wystygnięcia.Kiedy wystygnie zamknąć pojemnik żeby ser nie wysychał i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

 

czwartek, 03 czerwca 2010, protalinka
Wasza Śliweczka

Polecane wpisy

  • JAJKA ZAPIEKANE W BROKUŁACH

    50 dag.brokuła ser zółty (domowej roboty,ser odtłuszczony piórko,serek wiejski lub inny ser sól,pieprz 4 jajka (ilość dowolna,u mnie były 4) łyżeczka przyprawy

  • PLACUSZKI BISZKOPTOWE Z ŻURAWINĄ

    Przepis znaleziony na blogu "Z KOTEM W KUCHNI" 1 jajko 2 tabletki słodzika 1 łyżeczka budyniu waniliowego aromat (u mnie śmietankowy) żurawina pokrojona na mnie

  • WĄTRÓBKA W SOSIE MUSZTARDOWYM

    Oryginalny przepis znajdziecie tu: http://dukan.blox.pl/2011/02/Watrobka-duszona-w-sosie-musztardowym.htm Naprawdę pyszna wątróbka! 1/2 kg.wątróbki drob

Komentarze
Gość: , *.aster.pl
2010/06/05 19:41:20
Czy 1/5 litra mleka oznacza półtora litra czy jedną piątą?
-
2010/06/05 22:08:10
Oczywiście półtora litra...Już poprawiłam w przepisie.
-
Gość: , *.aster.pl
2010/06/06 11:17:24
dziękuję. póki co zrobiłam trufelki i są pyszne! Jak z bombonierki! Szkoda tylko, że tyle otrębów przez co muszą starczyć na dwa dni :/
-
Gość: JolkaFasolka, *.toya.net.pl
2010/06/15 17:25:13
Pycha. Uwielbiam żółty ser. Przygotowanie trochę zmieniłam. Włożyłam garnek z odsączonym serem i jajkiem z przyprawami do większego z gotującą się wodą. Nie ma strachu że się przypali.
-
Gość: adamo, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/06/17 19:29:44
Mi też się udało, serek jest pyszny i na pewno zrobię go jeszcze wiele razy, różnie przyprawiony
-
2010/06/18 08:28:35
Cieszę się że serek smakuje.
JolkoFasolko,świetny pomysł z tym garnkiem w garnku :)
-
Gość: JolkaFasolka, *.toya.net.pl
2010/06/21 22:24:21
Tak sobie myślę, że zrobię serek żółty wg powyższego przepisu. Uduszę pół kg pieczarek posiekanych i przyprawionych. Ostudzę odcedzę z pozostałego soku . Serek żółty zawinę w aluminiową folię i będe gotować w wodzie, aż się zrobi miękki. Następnie rozwałkuje na placuszek rozłożę na nim farsz pieczarkowy zroluje i ostudzę w lodówce. Kroić na grube plastry.Robiłam tak kiedyś z prawdziwego sera. Danie było pyszne może i teraz będzie dobre.
-
Gość: JolkaFasolka, *.toya.net.pl
2010/06/21 22:32:45
Jeszcze ciąg dalszy pomysłów z żółtego serka. To już wypróbowałam i jest super danie. Piersi z kurczaka ubiłam, doprawiłam przyprawą do kurczaka złocistego. Na kotlecik położyłam kawałek żółtego serka zawinęłam w rulonik(dla pewności spięłam wykałaczkami) i poddusiłam na patelni podlewając wodą z przyprawą. Bardzo dobre.
-
2010/06/22 09:56:26
Oooo JolkoFasolo!!!! Ja też robiłam taką serowąroladę (kiedy jeszcze byłam na "cywilnym" jedzeniu.Robiłam też z majonezem i mięsem mielonym...Może też wypróbuję ten sposób.Dzięki wielkie.
-
Gość: bladykot, *.85-237-186.tkchopin.pl
2010/06/24 14:46:08
a mi chyba coś nie wyszło. twaróg po dodaniu do mleka zważył się :(
-
2010/07/07 18:24:14
zabieram sie dziś za niego, bo odkąd go tu zobaczyłam nie śpię po nocach :) Kupiłam ser President do ciast i nalesników, bo nie chce mi się babrać z mieleniem zwykłego sera. Ciekawe czy mi wyjdzie :)
-
Gość: 1aluniaW, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/09 11:24:54
Śliweczko, Twoja mielonka super.Poczęstowałam koleżanki - zachwycone. Zrobiłam dwa podejścia do sera i niestety, nieudane.Ser dodany do gotującego mleka, waży się.Pierwszy był chudy,drugi tłusty.Nie wiem ,gdzie błąd.Ratuj,bo mam smak na Twoje przepisy z serem.
-
Gość: nova, *.protonet.pl
2010/08/13 11:49:19
Ser wyszedł cudnie, smakuje bardzo :) Dzięki za przepis i gratuluje utraconej wagi.
Do koleżanek którym ser się"sciął" - tak powinno być. W poźniejszym procesie mieszania masa się ujednolica.
-
2010/08/16 23:10:52
Dopiero zaczynam dietę i zaskoczyła mnie obecność sera (w jakiejkolwiek fazie !) Czy taki ser nie jest zbyt tłusty jak na tą dietę ? A jeżeli damy chudy twaróg i odtłuszczone mleko, to bedzie jadalne ?
-
2010/08/17 09:12:05
Jaaliszja,a jak jest w przepisie?Półtłusty lub chudy prawda? Od półtłustego sera nie umrzesz :) Ja jem swojski ser biały z tłustego mleka od początku diety i jeszcze żyję :))))) Więc bez przesady,mleko 0% to zabarwiona woda i nie wiem czy zdrowa...Jeśli użyjesz mleka 2% to będzie ok,bo nabiał nam wolno do 5% tłuszczu więc nic się złego nie stanie.Ten ser żółty robiłam z sera który powstał z odtłuszczonego mleka więc jak widać wychodzi.I poczytaj komentarze...Ser jest smaczny!
-
Gość: gość na proteinkach, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/03 23:26:43
Mam jedno małe pytanko czy może być taki ser z wiaderka-sernikowy np Oetker?
-
2010/09/04 10:23:09
Gościu na proteinkach,nie robiłam nigdy z takiego sera więc nie wiem czy Ci wyjdzie.Trudno powiedzieć,ja nawet nie wiem jak ten ser smakuje i jaką ma konsystencję ponieważ nigdy go nie kupowałam.Przykro że nie mogę Ci pomóc.
-
Gość: , 193.106.152.*
2010/09/06 19:18:12
Witam, mi nie wyszedł :( Mieszałam i stałam przy tym garze z godz i się nie ściął a miałam taką ochotę na pizze :(
-
Gość: , *.elblag.vectranet.pl
2010/09/09 07:37:09
Witam! Mnie też nie wyszedł ten ser, a tak czekałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam ser już mielony w wiaderku. Nic się nie rozklejał, a gotowałam chyba godzinę. jednak po przeczytaniu Waszych komentarzy spróbuję jeszcze raz.
Mika
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2010/10/04 12:07:11
Ile czasu trzeba gotować ser z mlekiem? Ja gotowałam ok. 45 minut i nie chciał się ujednolicić. Nadal były widoczne grudki, były co prawda "gumowe", ale nie ciągnące. Czy ta masa w którymś momencie staje się jednolita? Bardzo proszę o pomoc!
-
2010/10/04 13:57:47
Gościu,ser gotujemy tak długo ,aż się zrobi gumowy.Potem go odcedzamy i smażymy z jajkami i przyprawami aż zrobi się jednolity i gładki.
-
Gość: nathaszka, 2.102.54.*
2011/01/17 23:15:03
mam pytanie odnosnie tego serka..otoz gdy przelewamy serek juz do pojemnika rto czy jego konsystencja powinna byc plynna??z gory dziekuje za odp:)
-
2011/01/25 19:26:15
Nathaszko,sorki że dopiero teraz odpisuję.Ja swój ser jak wlewam do pojemnika to ma konsystencję taką ciągnącą i raczej gęstą.
-
Gość: nutelka, 195.74.51.*
2011/02/09 16:32:42
Ser jest pycha. Ja uzywam chudego twarogu i mleka 0,5 %...ja juz pol zjadam na cieplo bo jest taki fajny gumowaty i ciagnacy mniam ....(juz w momencie jak gotuje metoda garnek w garnku). Niepokoje sie jednak ze jest to bomba kaloryczna;/ ja rozumiem ze to chudy twarog i chude mleko ale czy to na pewno przy gotowaniu nie zwieksza ilosci tluszczu ??? ktos sie zna i odpisze? :D
-
Gość: Mundzia, *.lublin.mm.pl
2011/02/14 17:45:35
przyprawy typu vegeta zawierają cukier..
-
Gość: baaranek, *.zax.pl
2011/02/24 19:53:08
nutelko, spróbujmy wyliczyć. Zakładamy, że w serku może być tyle tłuszczu co w składnikach używanych do jego wytworzenia i tłuszcz nie bierze się z przekształcenia wody w lipidy ;) ha ha. Jeśli robi się serek z mleka 0,5% (czyli w 100g mleka mamy 0,5 g tłuszczu- zaokrąglając w 1,5kg mleka mamy 7,5g tłuszczu) i twarożku 0% (na opakowaniu stoi- zawartość tłuszczu 0,3% czyli w kg takiego twarogu jest 3g) Jeśli cały tłuszcz wchodzi w zrobiony ser żółty to mamy go 10,5g. Mnie wyszło 600g sera. Wyliczając procentową zawartość tłuszczu w serze wychodzi 1,75%. A więc dopuszczalnie :) Mam nadzieje że dobrze wyliczyłam. ufff..
-
2011/03/04 14:01:42
Ser jest przepyszny, wczoraj zrobiłam go drugi raz, spróbowałam z twarogu półtłustego i jest dużo lepiej, tzn w smaku nie czuję różnicy ale trochę łatwiej się rozkleja podczas gotowania. Dodaję całą łyżeczkę sody i dwie pełne łyżeczki warzywka ale to kwestia upodobań :-)
-
Gość: , *.koba.pl
2011/04/07 18:52:21
witam , ser robiłam już dwa razy i jest przepyszny. Dziękuję za świetne przepisy.
-
Gość: boguśka, *.centertel.pl
2011/04/14 10:08:23
zrobiłam wczoraj ten ser, co prawda z połowy składników, może nie wyszedł tak jednolity jak twój ale i tak jest dobry - bo na biały twaróg juz patrzeć nie mogę a to jest fajny nowy smak;)
aha robilam z chudego twarogu 0% i mleka 0,5%:)
-
2011/04/15 10:26:04
Jupi! Próbowałam zrobić ser z innego przepisu i wyszły żółte, twarde grudki, ale dzięki Twojemu przepisowi wyszedł super gładki i smaczny. Dziękuję.
-
Gość: Boska, *.net
2011/06/12 22:07:30
ja tez jestem zainteresowana ile czasu mniej wiecej gotuje sie ser z mlekiem zanim zacznie byc gumowy?
-
Gość: malinowa, *.dynamic.chello.pl
2011/07/25 22:26:24
Mi wyszedł ziarnisty, grudkowaty. Robiłam już drugi raz z półtłustego bardzo mielonego twarogu i nie mogę dojść co jest nie tak :(
-
Gość: , *.fastlink.lt
2012/05/12 21:24:27
g
-
Gość: , *.fastlink.lt
2012/05/12 21:29:21
mi sie nie udalo,gotowalam z godzine i nic wszystko w grudkach, wszyscy pisza ze sie gotuje az sie nie stanie gumowy w jednej masie ale czy ktos moze napisac ile mniej wiecej sie go gotuje????
-
2012/07/11 17:52:51
Nie można dokładnie określić ile czasu się go gotuje,ja gotuje az zrobi sie lejący,to trwa u mnie jakieś 5 minut.
-
Gość: Madeline, 46.115.96.*
2013/03/27 14:17:26
hallo, wlasnie zabieram sie za robienie serka, teraz odcieka.. ale wyglada super.. mysle ze wyjdzie smaczny :) swietne przepisy :)